- Stort utvalg av
campingvarer!

0

Bobilferie med barn

Published by on 11. mars 2024
Categories: Artikkel

En smilende jente sitter foran i en bobil med en hund på fanget og familie i bakgrunnen

Å reise på familieferie i bobil er en veldig hyggelig måte for store og små å oppleve nye steder på. Det gir en frihet og fleksibilitet som er perfekt når man ferierer med barn, og med litt planlegging blir det en ferie man aldri kommer til å glemme.

En smilende jente sitter foran i en bobil med en hund på fanget og familie i bakgrunnen

Sikkerhet

Tester viser at sikkerheten i bobil er mye lavere enn i personbil, man må derfor være ekstra oppmerksom på å sikre barn og barnestoler forsvarlig.

Det er de samme kravene til å sikre barn i bobil som det er i personbil. Ifølge lovdata skal barn opptil 135 cm bruke barnesikringsutstyr som er godkjent etter barnets vekt og høyde. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig.

Hvis barnet skal sitte i bilstol må man kontrollere at bilstolen kan monteres i henhold til bruksanvisningen til bilstolen. Hvis bilstolen ikke kan monteres korrekt i bobilen må man finne en annen bilstol som kan det.

Sjekkliste for feste av barn i bobil:

 • Kontroller at det finnes festepunkter til forankringsbelte og at støttebenet når ned i gulvet.
 • Hvis bilstolen festes med ISOfix må bobilen ha mulighet for det (de færreste har det). Hvis ikke må du bruke et annet bilsete.
 • Hvis bobilen har topunktsbelte, og bilstolen ikke er godkjent for montering med det, må man enten montere trepunktsbelte eller bruke en annen bilstol.
 • Det er ikke anbefalt å feste bilstol i bakovervendt sete, rett og slett fordi bilstoler ikke blir kollisjonstestet for det. Ta eventuelt kontakt med produsenten for å høre om bilstolen kan festes slik. 
 • Små barn skal sikres i bakovervendt bilstol (hvor lenge avhenger av setet), men det kan være vanskelig å montere slike bilstoler korrekt i bobil. En av grunnene er bord som ikke kan flyttes på slik at stolen ikke får plass. Sjekk alltid at stolen sitter ordentlig før man legger ut på tur.

I en artikkel fra Trygg trafikk anbefaler de aldri topunktssele til barn og heller ikke til voksne. Det er stor risiko for alvorlige indre skader og slagskader fordi kroppen kastes frem. Artikkelen trekker også frem at det er enda verre med barn på bilpute i topunktssele, og at det da er tryggere å sitte uten bilpute.

Underholdning

Husk å ha med nok underholdning til både kjøreturen, kveldene og regnfulle dager. Hvis barna sitter ved bord når man kjører, kan de pusle, tegne, spille spill eller se filmer. Lydbøker er også veldig fin underholdning.

La gjerne barna pakke med seg noen bøker eller små leker til ferien. Se vårt store utvalg av inne- og uteleker til barn her.

Er barna litt større kan headset og nettbrett eller telefon med headset være lurt.

Bobiler parkert på rekke og rad i solnedgangen med hav i bakgrunnen

Snacks

Pakk sunne og enkle mellommåltider og snacks barna kan ha til kjøreturen. Frukt, nøtter og grønnsaker er lurt da det ikke smuler så mye. Hvis man vil begrense behovet for toalettpauser bør man redusere sukker- og kullsyreholdige drikker. Sukkerholdige drikker blir også mer klissete når det søles. Husk å ha våtservietter tilgjengelig! Pakk snacksen i bokser med lokk som er enkle for barna å åpne og lukke selv, og husk for all del sølefrie til de minste barna.

Sove i bobil

Mange barn synes det er gøy å sove i alkoven i bobilen. Sørg for å ha et sikkerhetsnett foran sengen slik at barna ikke faller ned. Dette nettet passer til de fleste bobiler og kan enkelt fjernes på 90 sekunder. 

La barna pakke en liten sekk med ting de vil ha med seg på turen, og glem ikke kosebamse! Barn syns ofte det er stas å sove i sovepose, noe som er perfekt siden de ofte tar liten plass. Sjekk vårt utvalg av soveposer her.

Unngå å kjøre for lenge

For å holde humøret oppe kan det være lurt å unngå lange kjørestrekninger når man har barn med i bilen. Fem timer er ofte nok før man tar en pause for å strekke på bena. Pakk gjerne med noen morsomme uteleker slik at man har noe å aktivisere familien med utendørs. Vi har et stort utvalg av uteleker, blant annet badminton, boccia, kubbe, krabbefiskestang og mye mer

Familie som står i døren på bobil med fiskestenger i hånden

Ta med sykler

Det er veldig populært å ha med sykkel på bobiltur. Sykkelturer er en fin måte å oppleve nye steder på, spesielt med barn fordi det det går fortere å forflytte seg på sykkel. I tillegg er det moro for barn å kunne sykle rundt på campingplassen på egen hånd. Sjekk vårt utvalg av sykkelstativ til bobil og campingvogn her. Les gjerne vår artikkel om sykkelstativ til bobil og campingvogn for hjelp til hva slags stativ du skal velge.

Nyttelast

Med barn er det lett å pakke med seg veldig mye klær og utstyr. Husk å sjekke nyttelastkapasitet før dere reiser på tur så unngår dere en kjedelig bot. 

I Norden spesielt må man gjerne pakke med klær for alt slags vær. Husk at det er mulig å vaske klær på campingplasser og man trenger som regel mindre enn man tror.

Ting som er lurt å pakke med:

 • Førstehjelpsskrin, gjerne med branngele.
 • Feiekost. Uansett hvor nøye man er på å ta av skoene utenfor, så kommer barna til å dra med seg sand, blader og annet inn i bobilen. Ha en liten kost stående klar til å feie alt ut igjen.
 • Husk myggspray!
 • Ha myggnett til takluker og dør. Da kan du lufte uten å slippe inn insekter som stikker dere mens dere sover.
 • Matbokser, drikkeflasker, kopper og fat i materiale som tåler tøff behandling fra barn.
 • Behagelige utemøbler som campingstoler og campingbord. Bobilferie med barn blir lange hvis man ikke kan være utendørs.
 • En god sekk er lur å ha med for utflukter.

Når du har klargjort bobilen er det lurt å ta en prøvetur for å sjekke at bremser, lys og alt annet fungerer som det skal. 

Til slutt må du selvfølgelig huske å fylle campingvognen eller bobilen med alt du trenger for å få en hyggelig tur. Sjekk gjerne denne artikkelen som gir deg tips om hvilket utstyr man både må og bør ha med seg i bobilen eller campingbilen for en behagelig ferie. 

Med det håper vi at du får en nydelig caravan-sesong med mange, flotte opplevelser.

Skrevet av Geir Morten, daglig leder campingbutikk.no

Neste artikkel: