- Stort utvalg av
campingvarer!

0

Finn riktig sykkelstativ til bobil og campingvogn

Published by on 5. mars 2024
Categories: Artikkel

Mann og dame som sykler på en landevei i nydelig sommervær med spektakulære fjell i bakgrunnen

Det er veldig populært å ta med seg sykkel på bobilferie. Ikke bare er sykkelturer en flott måte å utforske nye steder på, men det gjør det også mye enklere å ta en rask tur på butikken!

Først og fremst – alle bobiler og campingvogner kan ha sykkelstativ. Men det finnes et hav av ulike stativer og det er lett å «gå seg litt vill».

Hvilket stativ man bør kjøpe avhenger av type kjøretøy og hvor man skal montere det. I tillegg har det noe å si hvilken sykkel du har (el- eller tråsykkel) og hvor mange. Spør oss gjerne om du er usikker på om stativet du vurderer passer til akkurat din bobil eller campingvogn.

Mann og dame som sykler på en landevei i nydelig sommervær med spektakulære fjell i bakgrunnen

Grunnleggende krav / Sikring

Sørg for å følge reglene for lastsikring for bobil og campingvogn. Både sykkelstativet og syklene skal være godt festet. Dersom skilt og/eller lys dekkes av syklene eller stativet, må det være synlig på en annen måte. Hvis bilskiltet ikke er synlig kan du lage det selv eller kjøpe hos en forhandler.

Så lenge syklene og stativet ikke er bredere enn 180 cm, kan de stikke utenfor bilens bredde. De skal da stikke like mye ut på begge sider.Vær obs på at sykkelstativ som er montert på bakveggen kan føre til at bobilen eller campingvognen er lengre enn det som er oppgitt i vognkortet.

Generell sjekkliste for valg av sykkelstativ:

  • Er stativet kompatibelt med ditt kjøretøy.
  • Kan sykkelstativet frakte elsykler.
  • Er det mulig å justere lastehøyden.
  • Hvor mye vekt tåler stativet.
  • Hvor mange sykler skal du frakte?
  • Hvordan festes syklene til rammen.
  • Mulighet til å bygges ut for å laste flere sykler.
  • Mulighet til å justere skinnene i dybden og/eller sideveis. 
  • Farge på sykkelstativ.
  • Kan sykkelstativet vippes inn når det ikke er bruk.
En bobil kjører på en vei i fjellandskap

Sykkelstativ for veggmontering – Både for bobiler og campingvogner

Sykkelstativ som festes bak på vognen eller bobilen er kanskje det vanligste alternativet når man har med sykkel på campingtur. Her finnes det litt forskjellige muligheter for hvordan stativet festes. 

Noen stativ passer til både bobil og campingvogn mens andre er kun kompatibelt med en av delene. Husk på at en bakluke vil påvirke hvilket sykkelstativ man kan feste på bobilen. Mange sykkelstativ for vegg kan justeres i høyden for bedre tilpassing til nettopp ditt kjøretøy. Se gjerne listen ovenfor for tips til hva man bør tenke over når man ser etter sykkelstativ.

Ved veggmontering kan syklene havne høyt opp i forhold til for eksempel montering på chassis. Vi har nevnt sykkelstativ med lift. Thule Lift finnes i to forskjellige modeller som kan senkes henholdsvis 70 cm og 77 cm, noe som gjør det mye enklere å ta syklene av og på. Hev/senkingen gjøres med sveiv eller 12V motor.

Sykkelstativ til chassis/rammen – For bobil

Disse sykkelstativene festes til selve rammen på bobilen og en fordel er at man slipper å borre i bakveggen på bobilen. Fordi stativet festes i chassiset har det en lav lastehøyde og er dermed mer skånsomt for ryggen, spesielt hvis man har en tyngre elsykkel.  

Fordi denne typen sykkelstativ skal festes direkte på rammen må man være sikker på at bilens chassis er kompatibel i tillegg til at det tåler totalvekten av sykkelstativ og sykler. Er du usikker kan du gjerne ta kontakt.

AL-KO Velo III er en serie sykkelstativ for chassis på bobil som er spesialkonstruert med kraftigere skinner for å tåle både elsykler og vanlige sykler. Stativet kan foldes i loddrett posisjon når det ikke er i bruk, og kan enkelt tas bort hvis man ikke har behov for det på turen man skal på. Al-Ko Velo III kan frakte to eller tre sykler og må alltid kombineres med et rammefeste. Det er mulig å montere Al-Ko Velo III på de fleste chassiser med AL-KO chassis eller AL-KO rammeforlengelse. Ta kontakt så hjelper vi deg med å finne et stativ som passer til din bobil.

Sykkelstativ til garasje/lasterom – For bobil

Garasjerommet i bobilen er også et gunstig lagringsrom for sykkelen. Noen fordeler med å oppbevare syklene i garasjen er at de ikke blir møkkete når man kjører, i tillegg til at den er mindre utsatt for tyveri. 

Sykkelstativ til garasjen på bobil kommer i forskjellige modeller med litt forskjellige funksjoner. 

Thule Veloside er et brukervennlig og patentert system som enkelt kan skyves ut/inn av garasjen for lettere tilgang. Det kommer i to varianter (standard og short) og krever tilhørende monteringsskinner. Produsenten Carry Bike har også et stativ med lignende egenskaper. 

Vi fører også andre sykkelstativ for garasjen som festes i vegg og gulv, disse kan som regel ikke skyves inn og ut av bilen.

Nærbilde av baksiden på en bobil med sykkelstativ.

Sykkelstativ til hengerfeste – For bobil

Hvis man har hengerfeste på bobilen kan man også bruke sykkelstativ som festes på det. Vær da ekstra obs på bobilens totale lengde.

Sykkelstativ til drag/trekkbjelke – For campingvogn

På campingvogn kan man få sykkelstativ som skal festes foran på vognen. Disse festes i campingvognens drag og i likhet med de andre variantene vi har diskutert finnes det forskjellige utgaver avhengig av hver enkelts behov. Påse at stativet passer til draget på din campingvogn.

De fleste sykkelstativene for drag kan vippes frem slik man enkelt kan komme inn i gasskammeret. Ellers skilles det gjerne i hvordan festene for å feste sykkelen på stativet er, hvorvidt det kan bygges ut til å romme flere sykler samt om stativet tåler elsykler. Thule Caravan Superb passer til elsykler og kan bygge ut til å frakte tre sykler.

Sykkelstativ til Van/Bybobil

Såkalte “bybobiler” har økt i popularitet de siste årene. Slike bobiler er i all hovedsak en van bygget som en bobil. 

Det finnes en rekke sykkelstativ for feste på vegg for bybobiler, se gjerne vårt utvalg her. Hvilken modell man velger baserer seg gjerne på bilmerket, sjekk derfor spesifikasjonene på stativet. 
I tillegg til å feste på vegg kan man feste stativet direkte på chassiset. AL-KO Agito Van er en enkel og smart løsning for både vanlige sykler og el-sykler. Dette sykkelstativet må alltid kombineres med en grunnholder og et rammefeste, hvilken du trenger avhenger av hvilken modell bilen din er. Se vårt komplette utvalg av grunnholdere og rammefester til bybobil her. Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål.

Hensyn ved elsykkel

Det har blitt nevnt tidligere, men fordi det er viktig skader det ikke å si det igjen. Hvis du har en elsykkel må du lese spesifikasjonene til sykkelstativet for å være sikker på at det er laget for å tåle elsykler. Sykkelstativene har en maksvekt for hvor mye de kan bære og elsykler er mye tyngre enn tråsykler.

Tenk gjerne over hvor høyt sykkelstativet festes på bobilen eller campingvognen hvis du har elsykkel. Det er mye vanskeligere å løfte en tung elsykkel på et høyt festet sykkelstativ. Eventuelt kan du montere et stativ med lift som kan senkes slik at du bare kan løfte sykkelen rett på.

Bobil som kjører på veien med sykkelstativ og sykler bakpå

Trekk til sykkelstativ

Det kan anbefales å investere i et trekk til sykkelstativ. Det beskytter syklene fra møkk og annet både på veien og når bilen er parkert. Trekkene varierer blant annet i farge, størrelse og hvilke stativ de passer til.

Alle våre sykkeltrekk har lomme til varselskilt. Det er anbefalt å feste varselskilt uansett om man bruker trekk eller ikke.

Tilbehør til sykkelstativ

Det finnes et utvalg tilbehør til sykkelstativ som kan gjøre sykkeloppbevaringen tryggere samt utvide funksjonene til sykkelstativet.

De fleste sykkelstativene kan som sagt suppleres og bygges ut med ekstra skinner, adaptere og fester

Fiamma Easy Dry er et tørkestativ som kan festes på enkelte sykkelstativ. Dette er en utrolig praktisk måte å tørke klær på, uten risiko for at stativet velter eller blåser over ende.

For ekstra sikkerhet anbefaler vi å låse syklene med en ekstra lang sykkellås. Denne låsen finnes i to forskjellige lengder, 180 cm og 250 cm.

Husk på at hvilket sykkelstativ du bør velge avhenger av hvilken bobil eller campingvogn du har, samt av behov. Det er svært viktig å overholde reglene for lastsikring for bobil og campingvogn, samt total lengde på bil og bredde på sykkel og stativ. 

Ta kontakt med oss om du lurer på noe, vi hjelper deg gjerne med å finne riktig sykkelstativ til din campingferie!

Skrevet av Geir Morten, daglig leder campingbutikk.no

Neste artikkel: