- Stort utvalg av
campingvarer!

0

Utstyret du trenger på bobil- og campingferie

Published by on 4. mars 2024
Categories: Artikkel

Bobil som kjører på veien i Norge i nydelig, solrik himmel i bakgrunnen

Det er ikke alltid så lett å vite hva slags utstyr man bør pakke med seg på campingferie. En del utstyr er helt nødvendig og mye annet bør være med rett og slett fordi det gjør turen både enklere og mer behagelig.

Det er mye utstyr man kan ta med på bobilferie og hva man pakker avhenger gjerne litt av hvor lang ferie man skal på. Uansett om du er erfaren eller helt ny så kan det være lurt å ha en pakkeliste for årets campingferie.

To stikkord man bør ha i bakhodet er vekt og størrelse. Spesielt utvendig utstyr kan ta stor plass, derfor er det lurt å kjøpe campingutstyr som er designet for å pakkes kompakt i tillegg til at det veier mindre.

Bobil som kjører på veien i Norge i nydelig, solrik himmel i bakgrunnen

Nivåklosser

En av de viktigste tingene man kan ta med seg på tur i bobil er derfor nivåkiler, eller nivåklosser som det også kalles. Dette er klosser som plasseres under hjulene på bobilen eller campingvognen slik at den står i vater når den er parkert. Klossene kjøpes i par og kan også leveres i praktiske bærevesker slik som Jumbo 8Tonn fra Fiamma.

Når man er på campingtur, så er det lite som er mer irriterende enn å spise middag på et bord som ikke står i vater eller å sove i en seng som heller. 

Nivåklosser kommer i litt forskjellige størrelser, utseende og vektklasser. Se utvalget vårt av nivåklosser og tilbehør her. Forsikre deg om at det settet du kjøper passer til din bobil eller campingvogn.

En antisklimatte kan også være smart å pakke med for turen i tilfelle du parkerer på litt trøblete underlag. Også disse finnes i forskjellige varianter og enkelte kan festes på nivåkiler. Disse antisklimattene fra Fiamma er hele 74 cm lange og er meget praktisk både å pakke med og i bruk.

Sikkerhetsutstyr

Både røykvarsler og brannslukningsapparat er obligatorisk i bobil og campingvogner. Det er krav om et 2 kg apparat, men kjøp gjerne et større. Batteriene på røykvarsleren skal byttes hvert år og brannslukningsapparatet må kontrolleres og snus minst et par ganger i året. Det anbefales også at man har et brannteppe. Vi selger brannsikkerhetsutstyr hver for seg eller i komplette pakker her. En kompakt slukkespray er også smart å ha. De har samme egenskaper som en brannslukker, men er mindre og kan derfor plasseres lett tilgjengelig ved siden av komfyren f.eks.

Man bør alltid ha et velfylt førstehjelpsskrin tilgjengelig i bobilen. Inkluder gjerne førstehjelpsutstyr for brannskader også.

I både bobil og campingvogn bør man ha både gassalarm og CO-alarm. Kullos er en potensielt livsfarlig og luktfri gass og det er en investering som kan redde liv. Alarmene kan kjøpes hver for seg eller man kan investere i et komplett, smart sikkerhetssystem for bobiler og campingvogner. NX er et norskeid alarmsystem som kan bygges ut til å varsle om både brann, gass, innbrudd og utvendig bevegelse, i tillegg til at de har varslet mulighet for fuktvarsling. Avara er et annet komplett alarmsystem som leveres med alt man trenger inkludert fuktalarm. Begge alarmsystemene er smart-systemer som kan sende varsel til telefon ved eventuelle hendelser.

Inni i en bobil, man ser kjøkken, soverom og bord i bilen.

Sanitær

I toalettet i bobil og campingvogn må man bruke lettoppløselig toalettpapir for å forhindre at avfallstanken tettes. Thetford Aquasoft produserer et mykt og hurtigoppløsende toalettpapir tilpasset avfallstanken i campingbiler og bobiler. Man må også bruke sanitærvæske og det finnes i flere utgaver og dufter, se utvalget vårt her. I tillegg trenger man rengjøringsmiddel til gråvannstank og rør, og da er Thetford Grey Water Fresh et velkjent og godt produkt.

Rengjøringsmidler

God pleie av bobilen og campingvognen er en billig investering og derfor er det anbefalt å ha med utstyr for utvendig vask også på tur. En vaskekost med teleskopskaft og vanngjennomstrømning tilpasset utvendig bruk av bobil gjør det enkelt å vaske campingbilen på veien. Bruk alltid rengjøringsmidler som er spesielt tilpasset campingvogner og bobiler. Globex 80 er et effektivt rengjøringsmiddel som lett løser opp det meste av skitt. Turtle Wax Insect Remover er et spesialmiddel som raskt løser opp rester av insekter og som kan brukes på alle lakkerte flater.

Utstyr for å nyte livet utendørs

Det finnes mye lettpakkelige utstyr man kan ta med for å maksimere hyggen utendørs på bobilferie. Møbler, skjerming og lignende kan fort bli tungt og ta mye plass, derfor er det lurt å kjøpe produkter spesiallaget for bobiler og campingvogner.

En markise eller til og med et markisetelt er en god investering, spesielt i et land som Norge hvor både vær og temperatur kan svinge også om sommeren. Vi har et bredt utvalg markiser og tilbehør slik at man kan skreddersy uteplassen akkurat slik man ønsker for maks komfort. 

Til uteplassen bør man ha campingstoler og campingbord som er både komfortable og enkle å frakte med seg i bilen. Vi har et bredt utvalg med både møbler og smart tilbehør. Et teltteppe minsker mengden smuss som samler seg til møbler og utstyr, i tillegg til at det forhindrer utstyr i å synke ned i underlaget. Fiamma Patio-Mat er et slitesterk teltteppe som er både brann- og UV-bestandig i tillegg til at det lett kan rengjøres med vann. 

Hvis man fryser lett eller ønsker å forlenge nordiske sommerkvelder, kan man investere i en terrassevarmer for caravan slik som denne fra Patio. Terrassevarmere kommer i forskjellige utgaver, både til gulv, bord og for å henge opp.

En levegg er også behagelig hvis det blåser litt eller man ønsker å skjerme innsyn. De finnes i utgaver man kan flytte rundt samt levegg til å feste på markise.

Hvis man har med barn eller barnebarn kan det være populært med et lettpakkelig og oppblåsbart badebasseng. Dette bassenget med tre ringer gir masse moro for flere barn.

En grill er en selvfølge når man er på campingtur. Pakk en lett grill, gjerne en gassgrill da en kulegrill tar mer plass (du må ha med grillkull) og griser litt mer. En grillbørste er lurt å ha med for å rengjøre grillen før den pakkes bort. 

En strømkabel på minst 25 meter samt et omvendt adapter kan være lurt å ha liggende. Man vet aldri når man har behov for strøm, også utendørs. Det er også anbefalt at man pakker et verktøyskrin i bobilen.

En bobil parkert ved et vann med høye fjell i bakgrunnen.

Kjøkkenartikler

Tenk plass og husk at gryter og stekepanner må ha en bunn som tåler gasstopp hvis du har det i bobilen. En kaffetrakter og/eller vannkoker er for mange helt nødvendig. Spar strøm og plass med denne patenterte kaffetrakteren for gassbluss

Når det kommer til glass, servise, boller og lignende bør man velge de i et materiale som ikke knuser så lett. Det lages utrolig mye fine produkter i forskjellige typer plast, bambus og aluminium. Se gjerne etter utstyr med doble funksjoner, slik som denne kombinerte rørebollen og målemuggen med lokk. 

Antisklimatte er helt nødvendig til både skuffer, skap og på overflater man plasserer ting og tang på. Det hindrer at servise og kjøkkenutstyr ikke sklir i tillegg til at det er støydempende så man slipper å høre kjøkkenutstyret skralle i skuffene når man kjører. Mattene finnes i forskjellige farger, størrelser og utseende og kan både klippes til og vaskes etter behov. 

Ellers bør man huske kjøkkenprodukter som oppvaskkost, rivjern, potetskreller, kniver, saks, boksåpner og lignende. Husk å tenke plass og se gjerne etter smarte produkter med kombinerte funksjoner! Det finnes masse flott kjøkkenutstyr tilpasset livet i en bobil, for eksempel dette smarte rivjernet med lokk og tilhørende beholder for maten man river opp.

Elektronikk

En kombinert radio og høyttaler lager god stemning. Denne oppladbare DAB-radioen fra Lenco er både liten og spekket med funksjoner. Mange vil gjerne ha en TV i bobilen eller campingvognen. Se gjerne etter en TV spesielt utviklet for bobiler og campingvogner, blant annet er de mer strømgjerrige enn andre TVer. Skal man ha TV i bobilen må man også et TV-feste. Disse kommer i forskjellige varianter avhengig av hvordan du ønsker å feste samt størrelsen på TVn. Ta gjerne med en powerbank på tur. De er små og kan være smart å ha hvis man plutselig har behov for strøm.

Lys, lamper og lanterner skaper en hyggelig stemning både ute og inne. Tenk gjerne brannsikkerhet og velg elektriske led lys. Det finnes masse fint og man får både lanterner, kubbelys og lamper tiltenkt bobil i oppladbar led. Lysslynger og lekre bordlamper er fine å ha utenfor bobilen når mørket begynner å falle.  

Mygg og insekter kan ødelegge selv de hyggeligste øyeblikk. Pass derfor på å pakke med produkter som motvirker mygg og knott som myggjager, myggfelle og myggspray. Myggnett til takluke og dør gjør at man trygt kan la døren og luken stå åpen om dagen uten å bli spist opp av mygg mens man sover om natten.

Sykkelstativ

Sykkelstativ er veldig populært å feste på bobilen eller campingvognen. Det finnes forskjellige typer avhengig av hvor mange sykler man har og hvordan og hvor man vil feste stativet. Et sykkelstativ som kan senkes beskytter ryggen og gjør at man unngår tunge løft.

Vi har skrevet en omfattende artikkel om sykkelstativ til bobil og campingvogn. Artikkelen forteller deg at du trenger å vite for å finne e sykkelstativ som passer din vogn og dine behov. Les hele artikkelen her.

Nydelig landskap med skog, fjell og sjø og en bobil som kjører på veien.

Denne listen inneholder både lovpålagt utstyr for bobil og campingvogn og utstyr som rett og slett bare bidrar til å gjøre turen hyggeligere. Listen er langt fra utømmelig og har man litt fartstid som caravanist har man helt sikkert laget seg en egen liste med ting og tang man ikke kan unnvære på turen.

Uansett så er dette en god start når man tenker utstyr til bobil og campingvogn, og med det ønsker vi deg en flott campingsesong!

Skrevet av Geir Morten, daglig leder campingbutikk.no

Neste artikkel: