- Stort utvalg av
campingvarer!

0

Gjør bobilen din klar for en ny sesong

Published by on 4. mars 2024
Categories: Artikkel

Utendørs om våren. En bobil i bakgrunnen og en gul vårblomst.

Uavhengig av hvordan man har vinterlagret campingbilen, så er det en rekke sjekkpunkter man bør gå gjennom når man skal klargjøre en bobil eller campingvogn for våren og sommeren.

Våren er så smått i anmarsj og vi gleder oss allerede til en ny sesong med mange fantastiske turer. 

Gjennomfør en grundig sjekk av bobilen før ferien slik at du oppdager mangler og slipper ubehagelige overraskelser mens du er på veien. Vær gjerne tidlig ute og funksjonstest alt, inkludert kjøleskap, kokeapparat, varmeanlegg, gass og det elektriske anlegget.

Outdoor with a yellow spring flower in the front and a caravan parked further back

Vask og sjekk

Etter vinterlagring trenger bobilen eller campingvognen en grundig vask, både ut- og innvendig. Bruk vaskemidler tilpasset bobiler da de ikke inneholder løsemidler som kan skade fuger og overflater. Mens man vasker, ser man etter eventuelle skader som har kommet over vinteren. Foringer og tetninger kan få skader mens caravanen står lagret, og dette kan i verste fall føre til at campingvognen eller bobilen ikke lenger er tett. 

Ved innvendig vask anbefales det å vaske godt over bad, kjøkken, kjøleskap, gulv og sittegruppe. Også innvendig bør du sjekke at alt av utstyr og interiør er intakt.

Mens man vasker innvendig bør man også sjekke etter fukt og lekkasjer. Sjekk spesielt godt i overgangen mellom gulv og vegg, og vegg og tak.

Ved utvendig vask anbefales det å ikke bruke høytrykksspyler da trykket kan presse vann inn bak lister og inn i ventiler. Bruk heller en vaskekost med teleskopstang når du vasker utsiden og skyll av med hageslange. 

For utvendig vask anbefaler vi Globex 80 som finnes både med og uten voks. Globex 80 med voks bidrar til at det er enklere å holde vognen ren gjennom sesongen. Vær klar over at dette ikke erstatter polering av bilen

Voks og poler

Det er en god investering å polere utsiden av campingvognen eller bobilen med voks et par ganger i løpet av sesongen, men bruk voks tilpasset campingbiler slik som dette produktet fra Yachticon. Til vinduene anbefales det at man bruker egne produkter egnet for vask av akryl, polykarbonat og lignende. Dette produktet fra Yachticon fjerner små, fine riper, flekker og misfarging fra vinduer og luker på bobil og campingvogn. Det er viktig å bruke sirkulære bevegelser for å unngå ripe i glassene.

For å forhindre at gummipakninger rundt vinduer og dører sprekker eller setter seg fast, kan det være lurt å smøre med en silikostift eller klut med silikon. Thetford Seal Lubricant er spesialutviklet for pakninger i toalettet på bobil og campingvogn, men kan også benyttes på andre gjenstander som krever pleie, for eksempel pakninger, låser, hengsler, skinner, sykler osv.

Etterse gummipakningene gjennom hele sesongen.

Det anbefales at man smører alle dørlåsene for å unngå at de blir trege, gjerne både utvendig og innvendig. Det samler seg lett støv og skitt i låsen, men litt låseolje hjelper.

Gass

Slitte gasslanger og feil ved gassanlegget kan være veldig farlig, og det anbefales at man kontrollerer gassanlegget og gummislanger hvert år. Hvis slangene har skader eller brekker når man bøyer dem, eller er eldre enn tre år, bør de byttes. Se vårt utvalg av gasslanger til bobil og campingvogn her. Funksjonstest gass og strøm før den første turen for å forsikre deg om at alt fungerer. Finnes det ikke gassalarm i bobilen eller campingvognen fra før av anbefales det at man monterer det. Gassalarmer fås kjøpt alene eller en integrert del av et komplett alarmsystem til bobil og campingvogn. Se alt vårt utstyr til sikkerhet i bobil og campingvogn her.  

Kontroller også at kjøleskap og kokeapparat fungerer slik det skal. Det er langt hyggeligere å finne ut at kokeplaten er defekt før man setter ut på tur og oppdager at man ikke kan lage middag likevel.

Batteri

Batteriet selvutlades når det ikke er i bruk og man bør derfor teste både startbatteri og bodelsbatteri når bobilen har stått lagret. Hvis det er behov kan du topplade batteriene med en batterilader. Sjekk gjerne at batteriet er rent og tørt, og ved behov bør du etterfylle batterivæsken. Til slutt bør du sjekke at koblingene er ordentlig festet til batteripolene.

Vannsystem

Det er viktig å teste og vaske vannsystemet før bobilen tas i bruk for sesongen. Se etter at det ikke har oppstått frost og sprekker i rørene, og sjekk at slangekoblingen sitter godt på kranen. 

Sjekk lekkasjer ved å fylle vanntanken og kjøre vann gjennom systemet. Vannsystemet bør også vaskes med et rensemiddel tiltenkt rengjøring av vanntanker for å få bort bakterier.  

Varmtvannsbeholderen bør også sjekkes da den kan bli frostsprengt over vinteren. Hvis den har fått skader vil det som regel være tilstrekkelig å kun skifte den ødelagte vannbeholderen. Sjekk ut vårt utvalg av vanntanker her.

Selv etter vask av toalett og avfallstank før vinterlagringen kan det danne seg en hinne med bakterier når bilen står ubrukt. Derfor anbefales det å rense toalett og avfallstank på nytt før bobilen tas i bruk. Bruk et rengjøringsmiddel tiltenkt avfallstank og gråvannstank. Thetford Duo Tank Cleaner er et populært og effektivt produkt. Sørg også for å fylle på med sanitærvæske i toalettet, se her for vårt utvalg av sanitærvæske i forskjellige dufter. Det er også lurt å smøre pakningen på wc-kassetten for å forhindre at den tørker ut. Thetford Seal Lubricant er slik nevnt tidligere en spray spesiallaget for pakninger på toalett i bobil og campingvogn, men dette er en svært allsidig spray som har en rekke andre bruksområder i campingbilen.

Baderom i en bobil eller campingvogn.

Varmeannlegg

Campingvogner har forskjellige varmesystemer og vannbåren varme er det vanligste. Dette systemet har en egen beholder med frostvæske som man må etterfylle ved behov, se vårt utvalg her. Hvis man har varmluft som oppvarming bør man støvsuge varmedekselet da det gjerne samler seg støv der gjennom vinteren. Her er en praktisk, håndholdt støvsuger uten pose som kan bygges med fire forskjellige munnstykker og børster. Den er perfekt for å pakke med seg i bobilen da den tar liten plass og er enkel i bruk.

Når du har klargjort bobilen er det lurt å ta en prøvetur for å sjekke at bremser, lys og alt annet fungerer som det skal. 

Til slutt må du selvfølgelig huske å fylle campingvognen eller bobilen med alt du trenger for å få en hyggelig tur. Sjekk gjerne denne artikkelen som gir deg tips om hvilket utstyr man både må og bør ha med seg i bobilen eller campingbilen for en behagelig ferie. 

Med det håper vi at du får en nydelig caravan-sesong med mange, flotte opplevelser.

Skrevet av Geir Morten, daglig leder campingbutikk.no

Neste artikkel: