- Stort utvalg av
campingvarer!

0

Ta med hund på bobilferie

Published by on 27. mars 2024
Categories: Artikkel

Hund sittende på et pledd i en bobil

Når man drar på campingtur skal hele familien være med, inkludert de firbente. Hvis man tar hensyn til kjæledyrets behov og følger reglene for sikring av hund i kjøretøy kan man få en trygg og hyggelig ferie i bobil med hund.

Hund sittende på et pledd i en bobil

Lovpålagt å sikre hund i bobil

Det er påbudt å sikre all last i et kjøretøy, det gjelder også kjæledyr. Enten om man kjører med hund i bobil eller bil med campingvogn skal altså hunden sikres forsvarlig. En usikret hund på 20 kg utgjør nemlig en vekt på 1000 kg ved en bråbrems i 50 km/t. 

Mange sikrer hunden i hundebur når de kjører. Hvordan buret festes avhenger av bilen og størrelsen på buret. Det kan festes i garasjen, bagasjerommet eller med lastestropper som tåler mye vekt slik at buret ikke flytter på seg ved bråbremsing eller i svinger. Velg et bur som er stort nok til at hunden kan strekke seg og sørge for godt med luft til hunden ved å ikke pakke tett rundt buret. Vi har et flott hundebur fra Fiamma som er laget spesielt for campinglivet. Buret er godt ventilert og når det slås sammen tar det svært lite plass.

Et annet populært valg er å feste hunden med et eget bilbelte tilpasset dyr. Den ene enden på beltet festes i bilens bilbelteholder og den andre enden festes i hundens sele. Sørg for at hundens bilsele er langt nok til at hunden kan få ligge på gulvet i en hundeseng mens man kjører. I butikken vår finner du en myk og god hundeseng som fås i flere farger. Legg gjerne en antiskli matte under hundesengen slik at den ikke sklir.

La hunden bli vant til bobilen

Det kan være lurt å tilvenne hunden til å være i bobil før dere legger ut på tur. Det vil også redusere sjansen for at hunden blir bilsyk. Start med kortere kjøreturer og dagsturer og legg inn en overnatting når hunden er blitt vant til bobilen. Ta gjerne med noe hjemmefra som hunden er glad i når dere kjører, for eksempel en bamse, leke eller pledd.

Hund som stikker hodet sitt ut av vinduet i en bobil.

Vask og stell

Hold det rent og hyggelig inne i bobilen ved å ta med en lettpakket, utvendig dusj til å spyle av hunden før den kommer inn. Denne bærbare dusjen for bobil og campingvogn har et fint trykk som gjør at den er perfekt til å rengjøre både seg selv, hunden, bilen og oppvasken med. Hvis man ønsker en utedusj med tilhørende tank er dette en fin dusj med stoppgrep for å justere trykket.

Pakk selvfølgelig med annet vaskeutstyr du bruker til hunden, husk også hundebørste for å lett fjerne skitt i pelsen samt opprettholde alminnelig pelsstell.

Gi hunden nok vann

Ha alltid tilstrekkelig med vann tilgjengelig for hunden, også når dere kjører. Velg en skål med antiskli slik at skålen står støtt. Denne hundeskålen fra Brunner har antiskli under og er perfekt for bobil, den kommer også i en større størrelse.

Hund i varm bil

Bruk aircondition til å opprettholde en behagelig temperatur i bilen og forlat aldri hunden alene i bilen en varm sommerdag. Ved 20-22 grader ute kan temperaturen stige til hele 85 grader inni bilen. Parker gjerne i skyggen hvis dere skal ut uten hunden og la det være gjennomtrekk via åpne vinduer. Legg også mobilnummeret ditt i vinduet slik at forbipasserende kan kontakte deg ved behov.

En liten hund som løper på gresset med en blå ball i munnen

Førstehjelpsskrin

Man må alltid ha et førstehjelpsskrin tilgjengelig når man er på ferie, både for tobente og firbente. For hunden bør det inneholde flåttfjerner, sårspray, potesalve, elastisk og selvklebende bandasje og sterilt saltvann. Vi fører har en rekke produkter for førstehjelp til dyr, i tillegg til «ordinære» førstehjelpsskrin som også inneholder blant annet sårspray og sterilt saltvann

Luftegård

Når bobilen eller campingvognen står i ro kan det være lurt å lage en provisorisk luftegård rundt bilen. Da kan hunden bevege seg fritt inn og ut, og hvis man er parkert på en campingplass med mange mennesker kan det oppleves som mer behagelig for både hunden og andre gjester. Dette kan blant annet lages av levegg, vi har en rekke utgaver i vår butikk.

Ta med hund til utlandet

Skal man på bobilferie i utlandet må hunden ha eget pass. Det utstedes hos veterinær og inneholder chipnummer og dokumentasjon av vaksiner og behandlinger hunden har fått.

Forskjellige land kan ha forskjellige krav til hvilke vaksiner hunden trenger. Sjekk dette i god tid før avreise.

Tips til å ha med hund i bobil:

  • Fest hunden hundebur eller bilsele 
  • Ta hyppige pauser slik at hunden får strekke på bena
  • Ta med hundefôr som hunden liker
  • Pakk leker/tepper/kosedyr som hunden er glad i
  • Ha med håndklær, børste og vaskeutstyr
  • Førstehjelpsskrin med bl.a. flåttfjerner, sårrens og sterilt saltvann 
  • Aldri forlat hunden alene i bilen en varm dag

Vi håper at disse tipsene er til hjelp og ønsker dere mange hyggelige opplevelser på bobilferie!

Skrevet av Geir Morten, daglig leder campingbutikk.no

Neste artikkel: